Familieoverdragelse

Overvejer du at overdrage din bolig til et nærtstående familiemedlem? I så fald er du havnet på den helt rigtige side.

Her hos Familiehandlen er vores spidskompetence nemlig, at hjælpe dig trygt igennem alle de juridiske aspekter, som hører til en familieoverdragelse.

Konkurrenter (gennemsnit): 10.495 DKK

Vores fast pris: 7.995 DKK

eller

Hvad hjælper vi med?

Hvad er en familieoverdragelse?

Helt simpelt forklaret, så betyder en familieoverdragelse, at du sælger din bolig videre til et familiemedlem eller en nærtstående person. De samme regler gælder, hvad end du ønsker at overdrage en lejlighed, et almindeligt hus, et sommerhus eller anden form for fast ejendom.

Hvis du ønsker at foretage en overdragelse af en andelsbolig, så vil vi anbefale dig at tjekke op på hvilke aftaler, der gør sig gældende for den pågældende andelsforening, da der i nogle tilfælde kan gælde nogle andre regler.

En familiehandel sker ofte med nogle særlige fordele, hvilket netop gør denne form for ejendomshandel ekstra attraktivt, og det er således en glimrende mulighed til at overføre økonomiske midler videre til den næste generation.

Vi vil her på siden gøre dig meget klogere på hvilke fordele, der er forbundet med en familieoverdragelse, samt hvad du bør overveje, inden du overdrager dit hus, sommerhus eller anden form for bolig videre til den næste generation.

Familieoverdragelse med Familiehandlen

Lad os tage en gratis & uforpligtende snak om, hvordan vi kan hjælpe dig

Fordele ved en familieoverdragelse

Ingen gaveafgift

Det er muligt at sælge fast ejendom til nærtstående familiemedlemmer til under 15% af den offentlige ejendomsvurdering

Ved en almindelig ejendomshandel forholder det sig sådan, at hvis køber får afkast på den sidst kendte offentlige vurdering, bliver dette beskattet med en såkaldt “gaveafgift”.

Dette er ikke tilfældet ved familieoverdragelser, og derfor kan man fordelagtigt videregive midler mellem familiemedlemmer – såfremt de er nærtstående.

Dermed kan der være nogle særlige fordele i forbindelse med skat, når I foretager jer en familieoverdragelse.

 

Ingen arveafgift

Som forælder eller bedsteforælder ønsker du måske, at dine børn eller børnebørn skal arve hus, sommerhus, lejlighed eller anden fast ejendom, når du selv går bort. 

Du kan dog spare dine børn eller børnebørn den såkaldte arveafgift, ved at lave en familieoverdragelse af din bolig i stedet for.

Normalt skal man nemlig betale arveafgift af boligens samlede værdi, men det gælder ikke for familieoverdragelser.

Dette er en ideel måde, hvorpå du kan lave en besparelse for et nært familiemedlem, hvor du i forvejen ønsker, at vedkommende skal arve fra dig. 

Hvordan foregår en familieoverdragelse? 

Selvom du overdrager din bolig til et nærtstående familiemedlem, kommer du ikke udenom de praktiske dokumenter, som du sikkert allerede har stiftet bekendtskab med ved en almindelig ejendomshandel. 

Der skal altid laves en købsaftale, og når denne er underskrevet, bliver et skøde oprettet og sendt til tinglysning

I forbindelse med denne del af en familieoverdragelse bliver der opkrævet en tinglysningsafgift. Afgiften består både af et fast samt variabelt beløb, alt efter hvilken type handel der er tale om. 

I forhold til betalingsprocessen, er der selvfølgelig fordele – herunder den fordel, at det nærtstående familiemedlem køber boligen under 15% af den offentlige vurdering, som vi også nævnte tidligere. 

Yderligere kan I også benytte jer af det, som man kalder et familielån. Her opretter du et gældsbrev tilsvarende ejendommens pris – selvfølgelig fratrukket 15% af den seneste offentlige ejendomsvurdering.

Lånet må gerne være både rente -og afdragsfrit eller på anden måde være fordelagtigt for dit nærtstående familiemedlem. 

Dermed vil oprettelsen af et gældsbrev i forbindelse med en familieoverdragelse i mange tilfælde være en god måde at betale overdragelsen af på.

 

Ejerpantebrev og debitorskifte 

Husk midlertidigt, at der skal laves et debitorskifte, hvis der findes et ejerpantebrev. 

Et ejerpantebrev stiller sikkerhed til banken om, at den nye ejer skal være debitor i ejendommen og dermed ansvarlig for boligen i stedet for dig. 

Hvem er omfattet af reglerne?

Det er kun din nærmeste familie, som kan gøre brug af familieoverdragelse. Ved en familieoverdragelse kan modtageren nemlig modtage boligen afgiftsfrit, men denne fordel gælder ikke for alle. 

Dette gælder forældre, børn, svigerbørn, børnebørn, plejebørn og stedbørn, hvorimod søskende ikke kan gøre brug af en den fordelagtige overdragelsesløsning.

Det betyder, at hvis et barn modtager en familieoverdragelse, kan vedkommende ikke videregive boligen til sine søskende.

Behøver man en ejendomsmægler? 

I behøver ikke gøre brug af en ejendomsmægler og kan sagtens gennemføre en familieoverdragelse uden. 

I det tilfælde er det fordelagtigt at rådgive sig med en juridisk rådgiver, så I sikrer jer, at handlen foregår på den rigtige måde.

Behøver I en ejerskifteforsikring til en familieoverdragelse? 

Man regner selvfølgelig ikke med, at boligen har skjulte skader ved overtagelse, som ens forældre holder hemmeligt. Dog kan der være skjulte skader, som forældrene ikke engang kender til endnu, og på den måde hæfter både forældre og børn sammen for eventuelle skader.

Som udgangspunkt er det ofte en god idé, at oprette en ejerskifteforsikring, medmindre køber alligevel ønsker at totalrenovere ejendommen, hvorfor pengene måske vil give bedre mening at bruge til renoveringen end til forsikringen.

Familieoverdragelse med Familiehandlen

Lad os tage en gratis & uforpligtende snak om, hvordan vi kan hjælpe dig

Nye regler for familieoverdragelse fra 2020 

Siden den 1. juli 2020 er der trådt nye regler i kraft i forbindelse med overdragelser af ejendomme til et nærtstående familiemedlem.

Disse regler skaber endnu større fordele for dig og det familiemedlem, som du ønsker at overdrage din ejendom til, idet du kan få fratrukket 20% af den offentlige ejendomsvurdering frem for de hidtil 15%. 

Dog bør du være opmærksom på, at disse nye regler kun gælder ejendomme, som er blevet offentligt vurderet efter de nye regler. Hvis din ejendom er vurderet efter 2011 reglerne, kan du stadig kun få fratrukket 15% af prisen på ejendommen i forbindelse med overdragelsen. 

Myndighederne har udarbejdet et nyt vurderingssystem for offentlige ejendomsvurderinger, og i den forbindelse kommer disse også til at påvirke familieoverdragelser. 

Det er derfor ikke blot den offentlige vurdering af familieoverdragelser, som er indbefattet af de nye regler.

Kort fortalt er disse nye regler for offentlige vurderinger blevet sat i værk, idet vurderingssystemet fra 2011 ikke længere er afspejler en realistisk vurdering af ejendomme i forhold til ejendommenes egentlige markedsværdi.

5 ting du skal være opmærksom på i forbindelse med en familieoverdragelse

  1. Det er ikke nødvendigt at få ejendommen offentligt vurderet, blot fordi du ønsker at lave en familieoverdragelse. Det er den sidste kendte offentlige vurdering, som gælder, uanset hvor længe det er siden.

  2. Du bør være opmærksom på, hvornår den seneste offentlige ejendomsvurdering er foretaget. Og dernæst om du kan gøre brug af 15%-reglen eller 20%-reglen.

  3. Du kan ikke være sikker på at få fratrukket 15% (eller 20%), hvis boligen har været udlejet. Derfor bør du nøje overveje, hvilke konsekvenser en eventuel udlejning har, før du kaster dig i tving med det.

  4. Andre regler kan gøre sig gældende for overdragelse af andelsbolig. Undersøg derfor, hvad der kan lade sig gøre i netop din situation.

  5. Når du laver en familieoverdragelse til eksempelvis et barn, kommer du hurtigt til at give dette barn mere i arv end eventuelle andre børn. For at udrede dette, kan du altid lave et testamente, hvori du specificerer dine ønsker. 

Den perfekte løsning til familieoverdragelse

En familieoverdragelse involverer mange tiltag, og er derfor ikke en enkeltydelse. Hvis du vælger vores pakkeløsning, hjælper vi dig med en bred vifte af vigtige juridiske forhold, så du ikke behøver at bekymre dig om det mindste.

Hos Familiehandlen har du muligheden for at foretage en familieoverdragelse til en god pris. Du vil blive hjulpet igennem alle de juridiske aspekter, som skal være på plads, og vores dygtige juridiske rådgivere vil hjælpe til i forbindelse med udarbejdelsen af alle de nødvendige dokumenter.

Lav din familieoverdragelse i samarbejde med Familiehandlen

Nu er du allerede klædt meget bedre på i forhold til hvilke fordele, der er forbundet med en familieoverdragelse, og hvad du skal være særligt opmærksom på. 

Familiehandlen er din juridiske partner fra start til slut, når du foretager dig en overdragelse af din bolig, og du er dermed i trygge hænder.

Du kan altid kontakte os, hvis du er nysgerrig på, hvordan vi kan hjælpe dig videre med overdragelsen af din bolig.

Familieoverdragelse med Familiehandlen

Vores fast pris: 7.995 DKK

Familieoverdragelse med Familiehandlen

Nemt. Billigt. Trygt.

Vi er klar til at hjælpe dig.
Bliv ringet op af en familiehandlen advokat!