Indhold
Hvad er en andelsbolig?
En andelsbolig er en boligtype, som er en mellemting mellem at bo til leje og eje egen ejendom. Et fællesskab af mennesker ejer ejendommen(e) og som andelshaver (ejer af andelsbolig) deltager du derfor i et formuefællesskab. Sammen fastsætter fællesskabet retningslinjer og vilkår for beboerne.
Når du er andelshaver ejer du som sagt ikke din bolig, på samme måde som når du ejer en ejendom. Derimod har du købt dig til brugsret af fællesskabets bolig(er). Deraf navnet “andelsbolig”, idet du ejer en andel af ejendommen (eller brugsret). Selvom du bor i et rækkehus en lejlighed, eller har en del af en ejendom på anden vis, går det under betegnelse “andelsbolig”, hvis du køber dig ind i et fællesskab eller forening.
Hvorfor er det anderledes at overdrage en andelsbolig?
Da fællesskabet/foreningen sammen har fastsat retningslinjer og vilkår for andelsboligen, kan du ikke sådan uden videre overdrage den. De forskellige andelsforeninger har forskellige regler for, hvornår og hvem du kan overdrage din andelsbolig til.
Du kan altid undersøge reglerne, ved at stille spørgsmål til foreningen, som du er medlem af. Vi kan give dig hjælp til at finde ud af, hvad du skal spørge om, for at du kan komme igennem den mulige overdragelse uden at begå fejl.
Hvis ikke det er muligt for dig, at overdrage din andelsbolig på den vis, som du ønsker, kan du som medlem af foreningen ofte forsøge at ændre på reglerne. De fleste foreninger har jævnligt møder, som du med sikkerhed også er inviteret til som andelshaver. Her har du mulighed for at oprette et forslag til ændringer af retningslinjer og vilkår.
Hvem kan du overdrage din andelsbolig til?
Selvom det, ifølge foreningen, er muligt at overdrage din andelsbolig, er det ikke sikkert, du kan overdrage den til hvem som helst. Husk derfor altid at tjekke dette punkt også, efter at du har tjekket, om du overhovedet har muligheden for at overdrage i første omgang.
Derfor er der desværre heller ikke et endegyldigt svar til dette spørgsmål. Vi råder dig til at nærlæse retningslinjerne for din andelsbolig, og præcis ligesom ved andre emner, kan du også deltage til en foreningsmøde, hvor du kan oprettet et forslag til ændringer af retningslinjerne.
Hvorfor vælge en andelsbolig i første omgang, når man er er underlagt specifikke retningslinjer?
Du har mulighed for at have stor indflydelse på de retningslinjer, som ganske vist og kan begrænse dig – som eksempelvis ved en overdragelse. Du har større indflydelse end hvis du blot er lejer og medlem af en boligforening, idet du rent faktisk ejer en andel i fællesskabet og dermed brugsret.
Yderligere er det også oftest økonomisk fordelagtigt, at investere i en andelsbolig frem for en ejerbolig. Nedenfor har vi listet både fordele og ulemper ved andelsbolig.
Fordele og ulemper ved andelsbolig
Fordele:
- Økonomisk alternativ: Fordi du kun investerer i en andel af boligen, er det selvfølgelig en billigere end hvis du køber ejerbolig.
- Ingen ejendomsværdiskat: Idet du ikke ejer boligen, betaler du heller ikke ejendomsværdiskat. Derfor er det også billigere at bo i boligen og gør igen en andelsbolig til et billigere økonomisk alternativ.
- Fællesskab: Mange ser det som en fordel at være i et fællesskab, som sammen tager beslutningerne angående retningslinjer og vilkår i forbindelse med andelsboligerne.
Ulemper:
- Økonomisk udfordrende ift. overblik: Foreningens medlemmer hæfter sammen for fællesskabets gæld. Gælden bliver betalt via alle andelshavernes boligafgift, og du tager pludselig også del i det.
- Ekstra dyrt banklån: Det er ikke muligt at få realkreditlån, når du køber andelsbolig, fordi du ikke fuldt ud ejer andelsboligen. Du får i stedet mulighed for at optage et banklån, som er dyrere end realkreditlån.
- Du kan ikke lave forældrekøb med andelsbolig: Du bør være opmærksom på, at det ofte ikke er muligt at gøre brug af forældrekøb ved investering i andelsbolig.
Vi hjælper dig, når du skal overdrage din andelsbolig
Hvis du har brug for hjælp til at overdrage din andelsbolig, står vi klar til at assistere dig i processen. Hvis du stadig er i tvivl, kan du altid kontakte os til en uforpligtende samtale!