Alt du skal vide om advokatforbehold

I forbindelse med en ejendomshandel og købsaftale, så kan du vælge at indskrive et advokatforbehold. Her kan du læse meget mere om, hvorfor det er en god idé.

Hvad er et advokatforbehold?

Når der udarbejdes en købsaftale i forbindelse med en ejendomshandel, kan der indskrives et advokatforbehold. Forbeholdet gør, at handlen bliver betinget af, at købers advokat godkender handlen – typisk inden for en frist på 3-5 hverdage fra køber og sælger har underskrevet købsaftalen.

Ved at indskrive et advokatforbehold i købsaftalen, er du som køber ikke bundet af underskriften på købsaftalen. Derfor kan man efterfølgende ændre i aftalens vilkår eller forbehold betinget af at sælger godkender vilkårene eller forbeholdet.

Fordelen ved at indskrive et advokatforbehold i købsaftalen er, at du har muligheden for at rådføre dig med din advokat, selvom du allerede har underskrevet købsaftalen.

Det betyder også, at finder advokaten noget i selve købsaftalen, som gør, at du alligevel ikke ønsker at handle, kan du som køber komme ud af handlen omkostningsfrit. Samtidig vil du have en tidsmæssig sikkerhed fra, at du har underskrevet købsaftalen, hvor du stadig kan drøfte aftalen med advokaten.

Er der ikke indskrevet advokatforbehold i aftalen, men ønsker du stadig at annullere købsaftalen selvom denne er underskrevet, så skal det altså ske indenfor 6 hverdage. Samtidig er du forpligtet til at betale sælgeren af huset 1% af den samlede salgspris i kompensation.

Hvad undersøges ved et advokatforbehold?

Ved at have indskrevet et advokatforbehold i købsaftalen, gennemgår købers advokat selve købsaftalen i sin helhed samt handlens dokumenter. Advokaten kommer altså med en vurdering om, hvorvidt handlen skal godkendes, eller om der skal stilles særlige betingelser for gennemførelsen.

Advokaten kan også vurdere at der skal foretages yderligere undersøgelser af ejendommen eller lignende.

Det vil altså være alt fra tilstandsrapport til refusionsopgørelse og andre relevante dokumenter i forbindelse med handlen, som advokaten gennemgår.  

Forlængelse af et advokatforbehold

Udløber fristen for advokatforbeholdet, og har købers advokat brug for længere tid til for eksempel at indhente relevante oplysninger, som ikke er muligt at få inden fristens udløb, er der mulighed for, at du som køber stiller krav om forlængelse af advokatforbeholdet.

Sælger vil typisk acceptere forlængelsen, da købers advokat ellers helt kan afvise handlen på baggrund af manglende oplysninger og derved gøre brug af advokatforbeholdet i købsaftalen. Sælger kan derfor ved at afvise forlængelsen risikerer, at bolighandlen ikke gennemføres.

Hvad hvis der ikke er indskrevet et advokatforbehold i købsaftalen?

Som tidligere beskrevet, så er der ikke altid skrevet advokatforbehold i købsaftalen. Hvis aftalen er underskrevet, og du ikke har ikke en advokat til at gennemgå handlen, men alligevel fortryder købet, så kan du stadig annullere ejendomshandlen.

Dette gør du ved at anvende den lovbestemte fortrydelsesret, hvor du som køber betaler en godtgørelse til sælger på 1 % af købesummen. Hertil skal køber være opmærksom på, at der skal fremsendes en skriftlig meddelelse, og godtgørelsen skal betales indenfor 6 hverdage.

Har sælger ikke underskrevet købsaftalen, kan du tilbagekalde dit købstilbud uden yderligere omkostninger.

Hvad er et bankforbehold?

Udover et advokatforbehold er det almindeligt, at der ved køb og salg af fast ejendom indskrives et bankforbehold i købsaftalen. Bankforbeholdet giver banken retten til at annullere handlen, selvom der allerede er en underskrevet købsaftale.

Bankens opgave er at undersøge købers økonomi og give en vurdering af, om køber har den rette økonomi til at indgå i købsaftalen. Ligeledes undersøges standen på ejendommen i forhold til selve finansieringen af boligen.

Skal vi hjælpe dig med dit boligkøb?

Står du selv i en ejendomshandel, eller overvejer du at købe en bolig, så kan du altid tage fat på os. Vores dygtige rådgivere står klar til at hjælpe dig med udarbejdelse samt gennemlæsning af dokumenter, som er tilknyttet handlen.

Dermed er du altid helt tryg igennem hele processen.

Del dette indlæg:

Lise Roulund

Lise Roulund

Advokat

Vi er klar til at hjælpe dig.
Bliv ringet op af en familiehandlen advokat!

Nemt. Billigt. Trygt.