Gaveafgift: Hvad er reglerne for økonomiske gaver?

Mange modtager en økonomisk gave fra en slægtning, tit og ofte i forbindelse med arveforskud eller økonomisk hjælp. Dog er det i Danmark ikke muligt blot at give en stor økonomisk gave uden at betale en gaveafgift. Oftest er beløbet på 69.500, selvom der ingen regler er uden undtagelser. Læs med her i artiklen og bliv klogere på, hvilke regler i skal forholde jer til og hvordan i eventuelt undgår gaveafgiften.

You are currently viewing a placeholder content from Default. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

Der er regler for, hvor meget du må give hvem i gave, før der skal betales afgift. Bliv klogere på reglerne for gaver og afgifter i artiklen her.

Indholdsfortegnelse

Hvad er gaveafgift?

Når man modtager en pengesum i gave, er der specifikke regler for, hvor stort et beløbet må være, før man skal betale skat af gaven. Denne skat, som man betaler af gaven, kaldes gaveafgift. 

I Danmark pr. 2022 kan man modtage 69.500 kr. uden at betale skat af det. Hvis pengesummen, som man modtager, overstiger dette beløb skal man altså betale en afgift. Denne afgift består som hovedregel af % af beløbet, når de 69.500 kr. er blevet trukket fra.

Hvis du ønsker at give en gave, der er større end det afgiftsfrie beløb, kan du også vælge at give dette via et familielån, som er en slags gældsbrev. Et familielån er en måde, hvorpå du kan give et lån til et familiemedlem eller en anden, som du har kær. Et familielån kan laves helt rentefrit og samtidig nedskrives hvert år, så lånet bliver til en gave, selvom det ikke er registreret som en gave.

Hvilke gaver er omfattet af reglerne?

Du kan selvfølgelig give gaver, som du vil, hvad end du skal give gave til konfirmation, fødselsdag eller lignende. Dog er det ligegyldigt, hvilken slags gave du giver, hvis du giver et beløb, som ligger under 69.500 kr. 

Du behøver heldigvis ikke at tænke på gaveafgifter, når du giver dit barnebarn 500 kr. i julegave. Husk dog, at hvis du giver dit barnebarn 100.000 kr. ment som et eventuelt arveforskud, skal barnebarnet betale gaveafgift af det resterende beløb, når de 69.500 kr. er blevet fratrukket. Der kan hurtigt opstå misforståelser, hvilket kan føre til skattesmæk.

Hvem må man give en gave til - Familiehandlen

Gaveafgiftssatser 2022

Undrer du dig også over, hvem som skal betale gaveafgift samt hvem man må give en gave til? Beløbet, som du kan give i gave uden at betale afgift i 2022, ligger oftest på 69.500 kr. Derefter skal der betales en gaveafgift på 15% af det resterende beløb. 

Dog har relationen mellem gavemodtager og gavegiver også stor betydning for gaveafgiftens størrelse, og det kan være svært at finde ud af, hvilke regler du skal forholde dig til. I et par enkelte tilfælde kan du dog kun give en gave på 24.300. Lær nedenfor hvornår diverse regler gælder for dig og din situation.

Du kan modtage max 69.500 kr. eller beholde en gaveafgift på 15% fra:

  • Børn, stedbørn, adoptivbørn
  • Børnebørn
  • Forældre, adoptivforældre 
  • Plejebørn (hvis de har haft bopæl ved dig i mindst 5 år, og flyttede ind før barnet fyldte 15 år)
  • Samlevere, hvor I har boet sammen i mindst to år (herunder gælder enhver slags samlever som eksempelvis søskende, partnere og lignende)
  • Dit barns enke/enkemand

Du kan modtage max 69.500 kr. eller betale gaveafgift på 36,25% fra:

  • Bedsteforældre 

Du kan modtage max 24.300 kr. og beholde en gaveafgift på 36,25% fra:

  • Svigerbørn
  • Stedbørns ægtefæller 

Du kan undgå gaveafgift fra:

  • Ægtefæller. Her har beløbet af gaven heller ikke nogen betydning.

Hvornår og hvordan skal gaveafgiften indbetales? - SKAT

Registrering til Skat - Familiehandlen

Du er afgiftspligtig, hvis du har modtaget en økonomisk gave, som overstiger det retmæssige beløb, som ligger enten på 69.500 eller 24.300 kr. Det betyder kort sagt, at det er dit eget ansvar, at indberette den økonomiske gave. Hvis ikke du indberetter gaven, kan du risikere at få et skattesmæk. Der vil blive pålagt renter på gaveafgiften, som hurtigt stiger. Det kan derfor blive en meget dyr affære, hvis ikke du indberetter din økonomiske gave til SKAT.

Når du modtager gaven, skal den indberettes til SKAT. Dette skal ske før 1. maj, og det gælder både gavemodtager og gavegiver. Efterfølgende vil gavemodtager få besked om, at vedkommende skal betale gaveafgift, hvis dette er tilfældet. Hvis ikke det er tilfældet, vil du intet høre om den økonomiske gave. Der er en særlig blanket på SKATs hjemmeside, som du kan finde, når du logger ind på SKAT med dine personlige informationer. Det er i denne blanket, hvor du skal indberette den økonomiske gave. Gavemodtageren er hovedansvarlig for at betale afgiften, dog hæfter gavegiveren solidarisk. 

Du kan benytte Skats afgiftsberegner her.

Undgå gaveafgiften med en familieoverdragelse

En familieoverdragelse er en fordelagtig måde at videregive din formue på uden at modtager skal betale gaveafgift. Derudover kan I trække 15 % fra den offentlige ejendomsvurdering, således købsprisen bliver fordelagtig for køber/den, der overdrages til. Det kan du læse meget mere om i artiklen: 15%-reglen ved familieoverdragelse.

Undgå gaveafgiften med et familielån

Yderligere kan du, som nævnt før, oprette et gældsbrev kaldet familielån, hvis du gerne vil udenom, at gavemodtager skal betale gaveafgift af den økonomiske gave, som du ønsker at give. Ved hjælpe af et familielån, som er rentefrit, kan lånet nedskrives pr. år, så lånet ender med at blive en gave. Hos Familiehandlen kan vi hjælpe dig med at udføre dette på rette vis, så du ikke behøver være nervøs for, om det bliver gjort rigtig ifølge reglerne. 

Mange benytter sig også af et familielån, så de kan give deres kære en form for arveforskud. På denne måde, kommer din arving heller ikke til at betale afgifter senere hen, når dit testamente træder i kraft. Dog gælder en masse regler også i dette tilfælde, hvilket vi med glæde hjælper med at rådgive dig om. 

Del dette indlæg:

Picture of Familiehandlen

Familiehandlen

Juridiske eksperter

Vi er klar til at hjælpe dig.
Bliv ringet op af en familiehandlen advokat!

Nemt. Billigt. Trygt.