Hvad er en refusionsopgørelse?

Hvad er en refusionsopgørelse, og hvordan bliver den udarbejdet? Læs mere i artiklen her, og bliv meget klogere.

I forbindelse med en ejendomshandel er det ganske almindeligt at foretage en såkaldt refusionsopgørelse.

Her bliver der foretaget en opgørelse over de forbrugsmæssige udgifter, som sælgeren har haft frem imod overtagelsesdatoen, samt eventuelle forudbetale forbrugsudgifter.

Refusionsopgørelsen sikrer dermed at den tidligere ejer ikke kommer til at betale for den nye ejers forbrugsudgifter, i den første periode efter ejerskiftet.

Opgørelsen giver overblikket over, hvor meget køber skal betale til sælger i forudbetalt forbrug, eller omvendt.

Hvordan bliver refusionsopgørelsen udarbejdet?

Helt konkret, så bliver der på den dag, hvor overtagelsen af ejendommen finder sted, foretaget aflæsninger af hver enkelt forbrugsmåler, hvorefter at aflæsningerne normalvis sendes til forsyningsselskabet.

De vil så stå for at opgøre det konkrete forbrug og afregne dette med sælgeren af ejendommen.  

Når det omhandler udarbejdelsen af refusionsopgørelsen, så kan det faktisk både være købers og sælgers ansvar, hvilket mere nøjagtigt vil sige, at det enten er ejendomsmægleren eller købers rådgiver, som udarbejder denne.

Det kommer helt an på, hvad der står angivet i selve købsaftalen. Selve opgørelsen skal normalvis være udarbejdet senest 30 dage efter, at ejendommen er blevet overtaget af den nye ejer.  

Hvis det viser sig, at det er sælger, som skylder køber penge for refusionsopgørelsen, så vil beløbet blot blive modregnet den samlede købesum. Og hvis det er køber, som skylder sælger penge, så vil det angivne beløb fra opgørelsen skulle betales kontant til sælger.

Hvad indgår typisk i en refusionsopgørelse?

Vi har allerede været en smule inde på hvilke forbrugsudgifter, som kan indgå i en refusionsopgørelse, men her vil vi lige gennemgå de forskellige poster lidt mere dybdegående.

Mange af opgørelsesposterne vil fremgå under den såkaldte ejendomsskattebillet, som opkræves periodevis forud. Og er en bestemt post ikke inkluderet under ejendomsskattebilletten, så vil den blot fremgå som en separat post i refusionsopgørelsen.

 

Ejendomsskat

I grove træk så dækker ejendomsskatten hovedsageligt grundskylden til kommunen. Foruden grundskylden kan ejendomsskattebilletten også dække over udgifter til renovation eller til vej- samt kloakgæld.

Og det er netop disse udgifter, som skal deles mellem køber og sælger, når overtagelsen finder sted.

 

Renovation og eventuelt skorstensfejning  

Som det også fremgår i punktet ovenfor, så vil poster angående renovation i nogle tilfælde blive opkrævet gennem ejendomsskattebilletten.

Hvis ikke dette er tilfældet, så vil renovation fremgå som en enkeltstående post i den endelige refusionsopgørelse.  

 

Vandafledningsafgift

Denne post vil som oftest også indgå i ejendomsskattebilletten, hvid der vel og mærke er tale om et kommunalt vandværk.

I tilfældet af at vandværket er privat, eller at denne udgift ikke fremgår af ejendomsskattebilletten, vil posten også stå separat i refusionsopgørelsen.  

 

Grundejerforeningskontingent

I forbindelse med et kontingent til en grundejerforening, så kommer det helt an på, om der er tale om et salg af en bolig eller en lejlighed.

Ved en ejerbolig, så vil beløbet blot blive fordelt mellem sælger og køber baseret på ejertiden.

Men når det omhandler en ejerlejlighed, så vil selve opgørelsen bestå i at beregne refusionen af fællesudgifter og udgifter til el, vand, varme, vaskeri og antenne.

Når det omhandler salget af en ejerlejlighed, bør du være opmærksom på, om ejerforeningen har lavet en slutopgørelse i forbindelse med de forbrugsmæssige opkrævninger, eller om disse udgifter skal indgå i den endelige refusionsopgørelse.

 

Generelle forbrugsudgifter

De forbrugsafhængige udgifter såsom vand, varme og el, skal aflæses på selve overtagelsesdagen. I langt de fleste tilfælde så vil forsyningsselskaberne selv stå for at afregne disse poster, men bliver denne afregning ikke foretaget af leverandøren, så vil den endelige opgørelse indgå i refusionsopgørelsen.  

 

Ejerskifteforsikringen

Når det kommer til ejerskifteforsikringen, så er der forskellige forhold, som er værd at bide mærke i.

Først og fremmest skal det nævnes, at hvis den pågældende ejendom er omfattet af Huseftersynsordningen, så er det et krav, at sælger betaler halvdelen af den tilbudte ejerskifteforskringspræmie.

Dernæst er det naturligvis også et kriterie, at køber rent faktisk vælger at tegne en ejerskifteforsikring.

Hvis køber vælger at tegne en anden forsikring, end den som sælger har tilbudt, så er det stadig halvdelen af den forsikring, som sælger har tilbudt, som sælger skal betale.

Vælger køber at tegne en anden og dyrere forsikring, så er det dermed også køber, som skal dække den resterende forsikringspræmie, ligesom at det omvendt vil være til købers fortjeneste, hvis køber vælger at tegne en billigere ejerskifteforsikring.     

Dog kan denne post ikke indgå i refusionsopgørelsen, hvis ikke der er tegnet en ejerskifteforsikring.

 

Beholdning af olie

Hvis den pågældende ejendom har en olietank, så vil der på den dag, hvor køber overtager ejendommen, skulle aflæses olietankens måler. Hvad der end måtte være tilovers i olietanken betales så af køber, og alt efter tankens alder, kan der modregnes visse fradrag.

Og det endelige beløb kommer altså til at fremgå i refusionsopgørelsen.

 

Overtagelse af lejer

Skulle der bo en lejer i den pågældende ejendom, så vil der i refusionsopgørelsen fremgå en opgørelse over depositum, forudbetalt husleje og acontobetalinger.   

Hvad skal jeg være særlig opmærksom på?

I forbindelse med refusionsopgørelsen vil vi på det kraftigste anbefale dig at få kompetent rådgivning. Det vil altså være med hjælp fra en advokat eller en ejendomsmægler, at refusionsopgørelsen bør blive udarbejdet.

Og hvis du alligevel føler dig kompetent nok til at lave opgørelsen, så bør du i hvert fald få nogle ekspertøjne til at kigge den endeligt igennem, så du er sikret, at alle juridiske forhold står korrekt og er inddækket i opgørelsen.

 

Vi håber, at du nu føler dig en smule klogere på, hvad en refusionsopgørelse indebærer, og at du har et bedre overblik over, både hvad en opgørelse indeholder, samt hvordan refusionsopgørelsen udformes.  

Vi står klar til at rådgive dig allerede i dag

Når det kommer til at udarbejde refusionsopgørelser, så står vores juridiske rådgivere klar til at assistere dig.  Vi har stor erfaring i de juridiske forhold ved en ejendomshandel, hvorfor vi naturligvis også står klar til at give dig kompetent rådgivning

 

Del dette indlæg:

Lise Roulund

Lise Roulund

Advokat

Vi er klar til at hjælpe dig.
Bliv ringet op af en familiehandlen advokat!

Nemt. Billigt. Trygt.