Kan overdragelsen af min ejendom til mit barn blive barnets særeje?

Vi gennemgår scenariet, hvor en mor ønsker at overdrage sit sommerhus til sin søn og dertil har et ønske om, at sommerhuset skal være særeje.

Følgende artikel er skrevet over et opdigtet scenarie: En mor ønsker at viderebringe familiens sommerhus til sin søn og har dertil et ønske om, at det udelukkende ejes af sønnen og ikke af hans hustru. Sommerhuset skal dermed være sønnens særeje. 

For at kunne forfølge morens drøm, er der en række krav, der skal være gældende, så han eller moren ikke kommer i problemer med uønskede skatter og afgifter.

Kend 15%-reglen

15%-reglen

Først er det vigtigt at kende den såkaldte 15%-regel. Kort sagt giver den moren mulighed for at overdrage sit sommerhus til sønnen til den seneste offentlige ejendomsvurdering minus 15 procent, medmindre der foreligger særlige omstændigheder. 

Det kan også være hvis ejendommen har modtaget en anden offentlig vurdering efterfølgende – eksempelvis af en ejendomsmægler.

Vær opmærksom på, at der er nye ejendomsvurderinger på vej, hvilket kan betyde, at fordelen bliver betydeligt mindre.

Sommerhuset gives som en gave

Moren kan vælge at give sønnen sommerhuset som en gave. Det skal gøres på den rigtige måde, så begge parter overholder gaveafgiftsbestemmelserne. I 2022 må man give en gave på op til 69.500,- skattefrit.

Beløb herudover skal der betales 15% i skat af. Hvis et forældrepar ejer sommerhuset sammen, kan de begge to hver give 69.500 kr. til barnet årligt.

Hvis moren overdrager sommerhuset til sønnen som en gave, ses det som særeje (hvis det indgår i et gaveløfte), men hvis moren i stedet sælger sommerhuset til ham, skal sønnen oprette en særejeægtepagt med sin hustru.

Sommerhuset gives delvist som en gave

Hvis moren og sønnen ønsker at undgå gaveafgiften, kan sommerhuset gives videre via et gavebeløb og et gældsbrev på restbeløbet. På den måde skylder sønnen reelt moren penge, men han afdrager hvert år med det beløb, han modtager af hende som en skattefri pengegave.

På den måde nedbringes hans gæld hvert år med et beløb svarende til det maksimale, moren må give væk uden at skulle betale gaveafgift. Det må dog ikke fremgå af gældsbrevet, at gælden hvert år nedbringes med et aftalt beløb, da der så vil skulle betales gaveafgift af hele beløbet. 

Denne løsning kræver, at sønnen og hans hustru opretter en ægtepagt, hvis sommerhuset skal være særeje, hvilket du kan læse mere om nedenfor.

Hvis moren dør, før gælden er eftergivet

Hvis moren dør, før hele gælden er eftergivet, har dødsboet krav på restbetalingen fra sønnen. Hvis arven er stor nok, kan sønnen betale med den. Hvis den ikke er stor nok, må han have penge op af lommen og betale det resterende.

Sønnen opretter ægtepagt

Hvis moren og sønnen går med ovenstående løsning, skal sønnen og hans hustru oprette en ægtepagt forud for overdragelsen, da sommerhuset ellers går til både sønnen og hans hustru.

Hvis de går med denne løsning, skal moren fortælle, at hun ønsker, at sommerhuset skal være sønnens særeje, og at hun ikke ønsker at starte overdragelsen før der foreligger en ægtepagt imellem sønnen og hans hustru.

Ejendommen overdrages ikke, men indskrives i testamentet

Hvis moren først ønsker, at sønnen skal have ejerskab over ejendommen, når hun ikke er her længere, kan hun testamentere sommerhuset til ham. På den måde arver sønnen sommerhuset, der indgår i det samlede bo. Det kan værdisættes til den senest oplyste ejendomsvurdering minus 15 procent, men der skal til gengæld betales 15 procent i boafgift (tidligere kaldet arveafgift) på beløb, der overstiger bundfradraget på 308.800 kr. (2021-sats) .

Tøv ikke ved spørgsmål

Har du spørgsmål vedrørende særeje, 15%-reglen eller overdragelser, så kontakt os her og modtag den rette rådgivning.

Har du brug for hjælp? - Familiehandlen

Del dette indlæg:

Picture of Familiehandlen

Familiehandlen

Juridiske eksperter

Vi er klar til at hjælpe dig.
Bliv ringet op af en familiehandlen advokat!

Nemt. Billigt. Trygt.