Nye regler for brændeovne ved boligkøb

Hvis du står overfor køb eller overtagelse af en bolig med en brændeovn, bør du læse med her. Snart skal brændeovne nemlig udskiftes, hvis de er af ældre dato.

Hvis du står overfor køb eller overtagelse af en bolig med en brændeovn, bør du læse med her. Snart skal ældre brændeovne nemlig udskiftes i kampen for miljøet.

 

Ældre brændeovne skal udryddes

Fra den 1. august 2021 skal nye boligejere udskifte eller skrotte brændeovnen, hvis den er fra før 2003. 

Ældre brændeovne skal udryddes - Familiehandlen

Køber skal betale regningen

Det er køberen af boligen, der skal sørge for udskiftningen eller skrotningen af brændeovnen, hvilket skal ske inden 12 måneder efter overtagelsen.

Miljøminister Ler Wermelin begrunder det med, at når man er i et boligskifte, skal man i forvejen tage stilling til og udskifte en række andre ting.

Ældre brændeovne forurener op til fem gange så meget

Der er sket en teknologisk udvikling, der gør, at en moderne brændeovn i dag udleder 70 % færre partikler end en moderne brændeovn gjorde i 2005, hvorfor man udleder, at udskiftningen af de mange brændeovne vil have stor miljømæssig effekt.

19.000 brændeovne er skrottet

Til og med år 2020 var det muligt at få et tilskud på 2.215 kr. for at skrotte en brændeovn fra år 1994 og før. Puljen til den ordning er opbrugt, men havde den effekt, at omkring 19.000 brændeovne blev skrottet.

19.000 brændeovne er skrottet - Familiehandlen

Hvis brændeovnen er fra 2003 eller nyere

Hvis brændeovnen i den bolig, du køber, er fra 2003 eller nyere, er der ikke krav om skrotning eller udskiftning. I det tilfælde skal du kunne dokumentere brændeovnens alder, hvilket skal indsendes senest seks måneder efter overtagelsesdatoen. Det kan du læse mere om her

Undtagelser

Ingen regel uden undtagelser, og det gælder også for denne. Hvis ejerskiftet af boligen eksempelvis sker fordi din ægtefælle er død, og du derefter vil sidde i uskiftet bo, eller hvis ejerskiftet skyldes at din ægtefælle køber boligen ved skilsmisse, er den nye ejer ikke omfattet af reglen. Reglen gælder desuden ikke for ejerskifte af kolonihavehus eller andelsbolig. Læs alle undtagelser her

Har du brug for hjælp?

Hvad enten du er køber eller sælger af en bolig med en brændeovn, er du velkommen til at kontakte os her, hvis du har yderligere spørgsmål vedrørende udskiftning og skrotning af brændeovne ved ejerskifte. 

Har du brug for hjælp? - Familiehandlen

Del dette indlæg:

Picture of Familiehandlen

Familiehandlen

Juridiske eksperter

Vi er klar til at hjælpe dig.
Bliv ringet op af en familiehandlen advokat!

Nemt. Billigt. Trygt.