Hvad er tvangsarv?

Hvad er tvangsarv, er der specielle regler for særbørn og kan man frasige sig tvangsarv? Tvangsarven er besluttet og fastsat af den danske arvelov, hvilket betyder at der er specifikke regler, som din arv skal uddelegeres efter.

Indholdsfortegnelse

Hvad er tvangsarv?

Hvis du efterlader dig en formue, når du afgår ved døden, er dine tvangsarvinger berettiget til tvangsarv. Denne tvangsarv består af 25% af den formue, som din arving ville have fået i tilfælde af, at hele din formue var blevet delt ligeligt i blandt alle de tvangsarvinger, som du efterlader dig. Dog er der andre regler, hvis du både har ægtefælle og børn. Ægtefællen vil da modtage halvdelen af tvangsarven, hvorefter dine børn må dele den anden halvdel. 

Tvangsarven kan du ikke gøre noget ved, og du kan heller ikke ændre på den i et eventuelt testamente.

Hvem er dine tvangsarvinger?

Alle dine børn, inklusiv dem som født udenfor ægteskabet, er tvangsarvinger. Ligeledes er din ægtefælle. Hvis du hverken har børn eller ægtefælle, har du ingen tvangsarvinger, og du kan derfor fuldt ud bestemme, hvad der skal ske med din arv gennem et testamente

Livsarvinger 

Når man taler om livsarvinger, taler man om dem, som automatisk arver dig, hvis du ikke har oprettet testamente af nogen form. Disse livsarvinger er dine børn, børnebørn og din ægtefælle. Alle dine livsarvinger er også dine tvangsarvinger, som du ikke kan nægte arv. 

Hvis en af dine livsarvinger er døde, såsom dit barn, vil det være dine barns eventuelle børn, som er arvinger. Dine børnebørn kaldes derfor også subsidiære arvinger. Hvis du ønsker at læse mere om arvinger, livsarvinger og arveklasser, kan du læse om det i vores afsnit om testamente her

Tvangsarv til særbørn

Alle dine biologiske børn er tvangsarvinger, også selvom du ikke længere er gift med deres anden forælder, eller hvis du har fået barnet uden for ægteskabet. 

pexels pixabay 461049 - familiehandel uden ejendomsmægler - Familiehandlen

Eksempel: 

Søren og Sofie har fået 2 børn sammen, da de var i starten af deres 20’ere. Derefter er de gået fra hinanden, hvorefter Søren ikke har deltaget i børnenes liv. I stedet har han i hans 40’ere mødt Lise, som han også har fået 2 børn med. Søren er gift med Lise indtil den dag, han dør. Efter Sørens død arver Lise, hans hustru, halvdelen af Sørens arv, idet hun stadig var gift med ham, da han afgik ved døden. Derudover arver Sørens 4 børn ligeligt den anden halvdel. 

Et testamente gør ikke nogen forskel, idet arveloven beskytter alle Sørens 4 børn ligeligt. Dog kan Søren godt skrive ind i testamentet, at nogle børn skal arve mere end andre, men tvangsarven er stabil og kan ikke ændres.

Hvor meget er tvangsarv?

Tvangsarv er 25% af den arv, som din arving på normalvis ville have arvet hvis, hele dine formue var blevet fordelt ligeligt imellem alle dine tvangsarvinger. Det er dog forskelligt, hvor stort et beløb det bliver til, da det også kommer an på om vedkommende, som er afgået ved døden, stadig er gift. 

Hvis vedkommende stadig er gift, er ægtefællen berettiget til halvdelen af afdødes arv – og i forbindelse med tvangsarv, består ægtefællens arv derfor af 25% af halvdelen af afdødes formue. Derefter får børnene hver især 25% af den anden halvdel. 

Eksempel 

Louise og Anders er gift og har 2 børn sammen. De er stadig gift den dag, Louise afgår ved døden. Deres familie er velhavende og Louise har derfor intet ønske om, at hendes familie arver hendes formue. Hun ønsker i stedet at give formuen til velgørenhed, men hun kan dog ikke gøre hendes familie fuldstændig arveløse grundet arvelovens regler om tvangsarv.

På grund af tvangsarven, arver Anders 25% af halvdelen af Louises formue. Hvis Louise havde 400.000 i banken, er halvdelen øremærket Anders, hvilket i dette tilfælde er 200.000. Han arver derfor ifølge tvangsarven 25% af de 200.000, hvilket ender med et beløb på 50.000. 

Den anden halvdel af Louises formue, de resterende 200.000 er øremærket hendes 2 børn. Normalvis ville de 200.000 være blevet delt ligeligt, hvilket betyder at hvert barn ville arve 100.000. Nu da Louise ikke ønsker, at børnene skal arve mere end tvangsarven, arver børnene hver især 25% af hver deres 100.000. Begge børn ender derfor med at få 25.000 hver.  

I en situation som denne, hvor Louises motivation er at donere til velgørenhed, fordi hendes familie er velhavende, kan Louises familie vælge at støtte hende i valget. For at gøre således, kan de underskrive et arveafkald. Læs mere om dette fænomen nedenfor. 

Kan man frasige sig tvangsarv?

Du har ingen mulighed for at gøre dine tvangsarvinger arveløse – deraf navnet “tvangsarvinger”. Dog har din tvangsarving mulighed for at underskrive et arveafkald, hvilket du kan læse mere om her

Hvis ikke din tvangsarving er interesseret i at underskrive et arveafkald, kan du kun undgå at din tvangsarving kommer til at arve dig, hvis ikke du har nogen formue, når du afgår ved døden.

Har du brug for rådgivning i forbindelse med tvangsarv?

Hos Familiehandlen står vi klar til at assistere dig, hvis du skal oprette testamente og har spørgsmål i forhold til tvangsarv. Kontakt os her til en uforpligtende samtale allerede i dag.

Del dette indlæg:

Picture of Familiehandlen

Familiehandlen

Juridiske eksperter

Vi er klar til at hjælpe dig.
Bliv ringet op af en familiehandlen advokat!

Nemt. Billigt. Trygt.