Forældrekøb: Overvejelser, I skal gøre jer, før I køber en bolig til jeres barn

Overvejer du at købe en bolig som du vil leje ud til dit barn - et såkaldt forældrekøb? Der er flere ting, du skal overveje, før du sætter en underskrift på købsaftalen.

Nogle forældre har den økonomiske fordel, at de kan købe en ejendom, som de kan leje ud til deres børn – et såkaldt forældrekøb. Selve processen med køb og udlejning kan dog vise sig at være omfattende, så derfor guider vi jer til, hvad I skal være opmærksomme på både før, under og efter købet.

Hvad er et forældrekøb?

Et forældrekøb er, når en eller flere forældre køber en bolig, som lejes ud til deres barn eller børn.

Nedenfor vil vi komme ind på hvilke fordele, der er forbundet med et forældrekøb, så du kan få en bedre fornemmelse af, om det kunne være en overvejelse I skulle gøre jer. 

Desuden, så kan det være, at du er barnet og ønsker at købe en bolig, som du kan leje ud til dine forældre. Dette kaldes for et omvendt forældrekøb, og fungerer principielt på fuldstændig samme måde blot med omvendte fortegn.  

Hvad er fordelen ved forældrekøb?

Først må I overveje, hvad fordelene ved et forældrekøb er for jer. Skyldes valget om et forældrekøb at I ønsker at give jeres barn en økonomisk let start på voksenlivet, at I ønsker at investere i en bolig eller en kombination af begge?

Fordelen for et barn, der bor i en forældrekøbt lejlighed er, at det kan bo billigt til leje.

Forældrene kan selv bestemme, hvad barnet skal betale i husleje, men de skal selv betale skat af, hvad der svarer til markedslejen. Differencen mellem barnets betalte husleje og markedslejen betragtes som en gave, som barnet skal betale afgift af, hvis det overskrider 68.700 kr. årligt (2021-sats).

Fordelen for forældre, der har købt en bolig som de lejer ud til deres barn er, at de i mange tilfælde ser købet af boligen som en investering. Man skal ikke betale ejendomsværdiskat af boligen, man udlejer til sit barn, men man skal betale skat af eventuelt overskud ved udlejningen.

Når I som forældre udlejer en bolig, sidestilles I skattemæssigt med en selvstændig erhvervsvirksomhed. I kan blive beskattet efter tre forskellige metoder: almindelige skatteregler, virksomhedsordningen eller kapitalafkastordningen. Hvilken ordning der er mest fordelagtig for jer, afhænger af jeres situation. Læs mere om de forskellige ordninger her

Skattereglerne kan være komplicerede, og vi vil derfor til enhver tid råde jer til at rådføre jer med en juridisk rådgiver, så I kan få inddraget jeres konkrete tilfælde. Tøv ikke med at kontakte os her, hvis vi skal hjælpe jer med rådgivning i forhold til jeres individuelle tilfælde. 

Fremlej et værelse i lejligheden

Det kan også være en økonomisk fordel, at barnet i boligen indgår en fremlejeaftale, hvor han eller hun udlejer et værelse til eksempelvis en ven. På den måde er det barnet, der modtager indtægten fra vennens husleje, og barnet skal derfor ikke beskattes af denne indtægt. Huslejen for det fremlejede værelse må maksimalt ligge på to tredjedele af barnets egen husleje.

Barnet kan få boligstøtte

Selvom barnet lejer en bolig af sine forældre, vil det i mange tilfælde være berettiget til boligstøtte, såfremt det selvfølgelig overholder de øvrige krav.

Når I skal købe boligen

Der er, som ved enhver anden handel med fast ejendom, en del dokumenter, I skal have styr på, når I køber en ejendom, der skal udlejes til jeres barn. Det er netop det, vi kan hjælpe jer med i processen.

Vi hjælper jer med at gennemgå købsaftalen og udarbejde et skøde samt tinglysningen af dette. Når handlen er godkendt, hjælper vi jer med at udarbejde en lejekontrakt. En lejekontrakt er ikke lovpligtig, men det er altid en god idé, da det ellers er bestemmelserne i Lejeloven, der er gældende. Desuden kan barnet kun modtage boligstøtte, hvis der forefindes en underskrevet lejekontrakt.

Sælg boligen til barnet

Som forældre bliver I beskattet af en eventuel fortjeneste I måtte have ved boligen, hvis I ikke selv har boet i den. I stedet kan I vælge at sælge boligen til jeres barn til en pris svarende til den seneste offentlige ejendomsvurdering på +/- 15%.

Hvis barnet efterfølgende beslutter sig for at sælge boligen, bliver det ikke beskattet af fortjenesten, fordi barnet selv har boet i boligen.

Salget af boligen til barnet er en fordel, hvis I som forældre ønsker at begunstige barnet økonomisk, men giver ikke jer som forældre en økonomisk fordel, idet I sælger den til den seneste offentlige ejendomsvurdering, der i de fleste tilfælde er lavere end den pris, I vil kunne få for den i en fri handel.

Overvej hvad købets formål er

Der er mange ting, der er vigtige at overveje før I skriver under på købsaftalen. Køber I for at tjene penge selv eller for at give jeres barn en økonomisk hjælpende hånd? Skal barnet på sigt købe boligen? Skal I selv bo der på et tidspunkt? Skal lejligheden være så stor, at der er plads til en roomie eller en familieforøgelse på et tidspunkt? Hvor længe skal jeres barn bo i boligen?

Ved at svare på ovenstående spørgsmål bliver det klart for jer, hvad jeres egentlige formål med købet er, hvilket forhåbentlig kan lede jer til en konklusion om, hvorvidt købet vil være hensigtsmæssigt i forhold til jeres situation. 

Lad os rådgive jer i gennem hele forløbet

Hvis I beslutter jer for at købe en ejendom med formålet om at udleje den til jeres barn, er vi klar til at hjælpe jer videre i processen, så den bliver så nem og tryg som mulig. Kontakt os, hvis I har spørgsmål eller brug for hjælp.

Del dette indlæg:

Picture of Familiehandlen

Familiehandlen

Juridiske eksperter

Vi er klar til at hjælpe dig.
Bliv ringet op af en familiehandlen advokat!

Nemt. Billigt. Trygt.