Lejekontrakt
Der er inkluderet 20 minutters telefonisk juridisk rådgivning i forbindelse med denne service
Selvom du lejer en bolig til dit barn eller til dine forældre, er det altid en god idé med en lejekontrakt på grund af både SKAT og boligstøtte.
Medmindre du selv er jurist eller har erhvervet de rette faglige kompetencer på anden vis, så kan det være svært at vide, hvilke paragraffer og punkter som skal stå i lejekontrakten.
Vi gennemgår de mest basale ting på siden her, så du kan blive en smule klogere på netop dette.
Hvad hjælper vi med?
- Udarbejdelse af lejekontrakten
- Vi sørger for, at lejekontrakten er i overensstemmelse med lejeloven
- Vi sørger for, at du hverken snyder dig selv eller din lejer
- Vi sørger for, at det juridiske fundament er på plads
Hvad er en lejekontrakt?
En lejekontrakt er en skriftlig aftale, der sikrer at både lejer og udleder er enige om lejeforholdene i en bolig.
En lejekontrakt skal efter lejeloven indeholde specifikke punkter, herunder blandt andet husleje, størrelsen på lejemålet, hvornår lejeforholdet starter og andre standard informationer som disse.
Lejeloven tilgodeser i mange henseende faktisk lejer og ikke udlejer, hvorfor du heller ikke bør gå i panik, hvis du ikke selv har en lejekontrakt.
Dine kontoudtog er nok dokumentation for, at du er lejer af pågældende bolig. Dog er det måske vigtigere at udforme en lejekontrakt, hvis du er udlejer af boligen. Her vil du have mulighed for at opstille specifikke krav og vilkår via lejekontraktens § 11 om særlige vilkår.
Selvom du måske har kastet dig ud i et forældrekøb, er det stadig en god idé med en lejekontrakt, da dokumentet kan hjælpe jer i forbindelse med både SKAT og boligstøtte.
Hvorfor gøre brug af en lejekontrakt?
Hos Familiehandlen hjælper vi dig med at udarbejde din lejekontrakt, uanset om du udlejer til et familiemedlem eller ej.
Selvom du udlejer til et familiemedlem, råder vi dig som sagt stadig til at udarbejde en lejekontrakt. Det kan være meget fordelagtigt for alle partner med klare retningslinjer, og ikke mindst er en lejekontrakt praktisk i forhold til både boligstøtte og skat. Du kan altid kontakte os, hvis du gerne vil vide mere.
Hvilke forskellige lejekontrakter findes der?
Der er mange forskellige lejekontrakter, og nogle gange er det svært at vide om man bør bruge en standard lejekontrakt og benytte sig af § 11 i forhold til diverse ekstra krav, eller om det er bedre at vælge en mere specifik lejekontrakt. Uanset hvad, kan du her læse mere om de forskellige lejekontrakter, og hvis du stadig føler dig på Herrens mark, giv os da et kald eller send en email – så står vi klar til at assistere dig på bedste vis.
Standard lejekontrakt
Den mest kendte lejekontrakt er uden tvivl standard lejekontrakten, som også er kaldet en typeformular A9 lejekontrakt.
En A9 lejekontrakt kan bruges i de fleste henseende, hvad end du skal bruge lejekontrakt til hus eller til lejlighed, hvorimod andre slags lejekontrakter er designet mere specifik til forskellige slags udlejninger.
Fremlejekontrakt
Du kan bruge denne form for lejekontrakt, hvis du ønsker at fremleje et værelse i en bolig, hvor du også selv har adresse.
Yderligere kan du bruge den, hvis du ønsker at fremleje din lejlighed, hvis du eksempelvis ønsker at bo et andet sted for en stund. Vær dog opmærksom på, at fremlejning af lejlighed skal være godkendt af udlejer. I sådan en lejekontrakt bliver termerne “fremlejegiver” og “fremlejetager” brugt modsat en A9 lejekontrakt som bruger termerne “udlejer” og “lejer”.
Der er specifikke krav til denne kontrakt, idet du ikke selv ejer boligen og derfor ikke blot kan benytte dig af en standard kontrakt.
Erhvervslejekontrakt
En erhvervslejekontrakt er designet med andre forbehold end en lejekontrakt til bolig. Formålet med erhvervslokaler er selvsagt ikke det samme som udlejningen af en bolig eller et værelse, og derfor er der også andre betingelser forbundet med en erhvervslejekontrakt.
Tidsbegrænset lejekontrakt
En tidsbegrænset lejekontrakt er oftest blot en standard lejekontrakt, hvor tidsbegrænsningen er understreget i § 11 om særlige vilkår. Her vil udlejer være i stand til at kunne udspecificere den tidsperiode, hvor boligen er tilgængelig for lejer.
Lejekontrakt med Familiehandlen
- Nemt
- Billigt
- Trygt
Lad os tage en gratis & uforpligtende snak om, hvordan vi kan hjælpe dig
Hvordan ophæves eller opsiges en lejekontrakt?
Der er forskel på, om lejekontrakten bliver ophævet eller opsagt. Man bruger udtrykket ophævelse, når udlejer afbryder kontrakten og modsat bruger man udtrykket opsigelse, når lejer afbryder kontrakten. Udfaldet af opsigelse og ophævelse er ikke det samme, hvorfor forskellige regler gælder.
Ophævelse
Du har som udlejer ret til at ophæve lejekontrakten, hvis lejer ikke betaler sin husleje, a conto varme bidrag og andre lignende betalingsforpligtelser. Dog har lejer ret til at modtage en rykker eller et påkrav, som vedkommende med rette har 14 dage til at betale. En række formelle regler skal overholdes og derfor bør udlejer i dette senarie søge rådgivning.
Yderligere kan du også ophæve lejekontrakten grundet misligholdelse af lejligheden, da det er udlejers ansvar, at beboerne i ejendommen opretholder orden og god opførsel – både i forhold til ejendommen men også i forhold til eventuelle andre beboere. Du har ret til at ophæve lejekontrakten, hvis lejer uretmæssigt fremlejer lejemålet, har husdyr eller på anden vis ikke efterkommer aftaler fra lejekontrakten eller ikke formår at udføre god skik og orden.
Opsigelse
Opsigelse af lejekontrakt kan forekomme grundet alle verdens årsager. Lejer vil muligvis flytte til en større bolig, en anden by eller noget helt andet. Udlejer behøver selvsagt ikke ekstraordinære årsager til at opsige lejekontrakten, og derfor skelner man mellem udlejers ophævelse og lejers opsigelse.
Lejekontrakt med Familiehandlen
- Nemt
- Billigt
- Trygt
Lad os tage en gratis & uforpligtende snak om, hvordan vi kan hjælpe dig
Hvem er Familiehandlen?
Det skal være både effektivt, nemt og billigt at få styr på juridiske dokumenter og vi har fundet en løsning, så disse kan kombineres. Derfor kan du trygt bruge os som din juridiske højre hånd, når du står overfor handel med fast ejendom og hvad det indebærer af diverse overenskomster, pagter, breve, kontrakter og fuldmagter.
Husk du altid er velkommen til at kontakte os, så kan vi tage en uforpligtende snak om, hvordan vi kan hjælpe dig.
Lejekontrakt med Familiehandlen
Nemt. Billigt. Trygt.
Vi er klar til at hjælpe dig.
Bliv ringet op af en familiehandlen advokat!
- Vi ringer tilbage inden for 24 timer